Je glimlach terug

Meermaals ontmoette wij mensen bij wie om wat voor reden de gebitsituatie volledig uit de hand is gelopen….

“Zoiets heeft u nog nooit gezien” luidt vaak de inleiding van deze nieuwe patiënt. Er is vaak flink wat schaamte voor mensen om een afspraak te maken en om de mond open te doen om de staat van het gebit aan ons te tonen. Het bezoek aan de praktijk en een nieuwe tandarts is daarom ook jaar na jaar uitgesteld. Ondertussen heeft de steeds verder achteruit gaande toestand in de mond wel degelijk verregaande gevolgen voor het dagelijks leven. Er is bijna altijd sprake van pijn, een onzeker makende mondgeur, moeite met eten en het ziet er ook gewoon niet uit. Je kan niet vrij lachten. Dit hindert allemaal meer dan men denkt bij de zoektocht naar een leuke baan, een leuke partner en het gewone alledaags sociale contact.

Mensen zien de situatie vaak somber in, vaak veel somberder dan nodig. Vaak blijkt na een eerste globale inventarisatie van de problemen en de mogelijkheden dat er wel degelijk en ook snel grote verbeteringen zijn aan te brengen. En dat geldt voor elk budget. Ik probeer altijd heel goed mee te denken met de mogelijkheden die er zijn. Als we alles kunnen maken is dat makkelijk. Maar de uitdaging is toch vaak om binnen de beperkte mogelijkheden veel te realiseren. De reden om de tandarts zo lang te vermijden is natuurlijk vaak angst. Angst door ervaringen uit het verleden. Spreek dit uit, hiervoor is alle begrip. Wij hebben dit zo vaak gehoord en ook zo vaak moeten begeleiden. Als er vertrouwen groeit dan kunnen we uiteindelijk alles mooi en goed maken. Gun ons dat eerste beetje vertrouwen dan zullen wij daar voorzichtig mee omgaan en dat niet beschadigen.

Als u zich in dit verhaal herkent neem dan alstublieft de stap om ons te bellen. Voor uzelf uiteraard omdat het vaak relatief eenvoudig is om weer een goed en zeker gevoel te hebben over de mond, mondgeur en lach. Voor ons als tandartsen is het ook ontzettend mooi om iemand weer terug in het zadel te helpen. Het is zo’n mooie beloning om een mond te beoordelen, een plan op te stellen en iets goeds neer te zetten waar iemand jaren op kan vertrouwen en door bouwen. Daarvan krijgen wij ook energie!

Van harte welkom.

Deel dit bericht